Jag skulle vilja utreda de ekonomiska förutsättningarna kring min ledighet. För enkelhetens skull kommer jag nedan att göra några uträkningar med utgångspunkt i högsta möjliga föräldrarpenning. Jag tror att maxersättningen från försäkringskassan ligger på ca 26.000:- före skatt, vilket medför en timlön på cirka 156 kr före skatt.*
Det tar ungefär en minut för mig att byta blöja på D. På en dag blir det kanske sex till sju blöjor - sammanlagt inte ens 10 minuter alltså.
Genomsnittlig kostnad (för min tid) per blöjbyte blir ca 2 kronor och 60 öre - eller knappt 20 kronor för alla dagens blöjor vilket ju faktiskt är rätt billigt. Exempelvis kan man jämföra med att åka tunnelbana från Odenplan till Slussen - kostar också 20 kr men tar faktiskt något kortare tid. Förvisso behöver jag varken ett tåg eller en underjordisk tåglinje för att byta blöja på D. - men andra kapitalinvesteringar har faktiskt gjorts för att inhandla blöjor (bil), lagra blöjor (källare) och verkställa själva bytet (golvyta) så jag tycker jämförelsen är vattentät. (I själva verket är jämförelsen verkligen rimlig - jag har inte tagit med kostnaden för själva blöjan då studien endast avser vad samhället betalar mig för min instats.)
Dessa siffror är en liten försmak av en ABC-analys jag förbereder för senare inlägg. De av er som minns era bokstavskombinationer från FEK 1-20 blir antagligen lite svaga om knäna nu, och de av er som tror att abc är ett program på SVT - förbered er på en sensuell resa genom siffrornas förtrollade värld.
On a more serious note - (hur skriver man det på svenska?) så har jag ett förslag till hur man kan ersätta människor som vill vara föräldrarlediga på ett mera rättvist sätt än dagens. Jag föreslår att vi inte ersätter föräldrarna alls. Istället menar jag att staten bör ersätta individens arbetsgivare för förlorade intäkter eller ökade kostnader som direkt går att härleda till individens frånvaro. Under tiden fortsätter arbetsgivaren att betala lön precis som om individen fortfarande vore på jobbet.
Fördelarna är framförallt två. För det första kan båda föräldrar vara lediga utan att behöva ta ställning till familjens inkomstförlust när den med högre lön är ledig. För det andra skapas en situation där arbetsgivaren inte har någon anledning att se ner på anställda som vill vara föräldrarlediga eftersom det blir ett nollsummespel för företaget.
Nackdelen skulle möjligtvis kunna vara att lösningen vore dyr. Väldigt dyr. Skitdyr, faktiskt.
Undrar dock om det inte vore värt det.
* Om man utgår ifrån en vanlig arbetsvecka, vill säga. Det kanske inte är helt rättvisande - för det första måste man ta ut ersättning för 7 dagar i veckan för att få ut maxbeloppet från försäkringskassan (helt logiskt). Dessutom ansvarar jag för mina barn 24/7 - så om vi skall vara noggranna har jag en lön på 36 kronor i timmen. Å andra sidan så ansvarar jag för mina barn efter arbetstid även när jag återgår till mitt riktiga jobb så det kanske är en aning missvisande trots allt, att räkna in all tid.
tisdag 18 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar