tisdag 14 oktober 2008

Team

Hittade några roliga anteckningar från en magisterkurs om ledarskap. Saknar dessvärre källhänvisning, men modellen beskriver hur som helst de faser som ett typiskt team genomgår i sin utveckling - 5 steg som börjar med "Formality" och slutar med "The Mature Group". Det intressanta är dock inte just vad som karakteriserar dessa faser, utan att teamet utan varning kan skickas tillbaks till fas ett när de - ja, vaddå? Läs vidare!

I "Formality"-fasen observerar medlemmarna varandra och försöker förstå vad som är normen för acceptabelt beteende. Alla anstränger sig att vara till lags.

I fas 2, "The Power Struggle", utmanar några av medlemmarna varandra för rollen som ledare. Samtidigt kan andra medlemmar vara intresserade av att påverka teamets arbete vilket leder till konflikter. Dessa konflikter löser gruppen genom omröstningar, inte genom att diskutera och söka samsyn.

Fas 3 kallas för "the Camp Bonfire". Precis som hos ett gäng kring lägerelden råder nu fred och harmoni. Medlemmarna intalar sig själva och varandra hur bra teamet är! Innerst inne känner dock de flesta att lugnet bara finns på ytan är helt missvisande.

I fas 4, "Production", kommer teamet igång med sitt arbete tack vare att medlemmarna inser potentialen i gruppens arbete samt att de erkänner sin position i teamet i relation till övriga medlemmar.

I fas 5 når teamet nirvana. "The Mature Group" förstår sig själv, känner sina styrkor och svagheter, har en ledare men ingen dominerande sådan, och kan skifta ledarskap beroende på utmaningen vid ett visst tillfälle.

Min personliga reflektion är att jag mest kan identifiera mig själv med det första tre faserna! Man skulle kunna tänka sig att jag själv blir kvar i fas 3 samtidigt som övriga går vidare - men teorin dikterar att alla måste vara med för att teamet skall ta ett steg upp så det måste handla om något annat.

Kanske är det så att jag inte har varit delaktig i så många framgångsrika team? Risken är nämligen att team utan de rätta ambitioner eller egenskaper fastnar i fas 3 och aldrig riktigt uppnår en hög prestationsnivå. (Behöver jag påpeka att jag skämtar - mina team åker raket från fas 1 till fas 5...!)

Men - det absolut mest intressanta är dock vad som händer när en person lämnar teamet, eller när en ny person tillkommer: hela teamet åker ner till fas 1, oavsett var de befinner sig för tillfället. Ett litet team som redan har tagit sig upp till fas 5 hämtar sig snabbt och hanterar de nya relationerna som uppstår utan större komplikationer - förmodligen är de medvetna om processen och ger utrymme för att den skall få ha sin gång.

Ett stort team, som harvar mellan steg 3 och 4 däremot, kan åka ner till fas 1 och bli kvar där en tid. Alla relationer inom teamet omdefinieras och roller, hierarkier, det formella och informella ledarskapet kan komma att förändras.

Vad har då detta att göra med familjer? Jo - om vi betraktar en familj som ett team - vad blir då konsekvensen av att man får sitt första barn? Och sitt andra? Löjligt, tänker ni. Klart att ett litet spädbarn inte påverkar relationen mellan två vuxna personer! Eller?

Det tänkte jag utforska i nästa inlägg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Managementkursen! På tal om team kanske du kan ta inspiration av Oticon som för ett par år sen (många - om man ser utanför akademin) införde en sk spagettiorganisation. Förstår att spagetti är lite av hårdvaluta hos barnfamiljer.. /PD som idag testade ett familjetrix på sina studenter genom att dela ut Dumleklubbor så att alla skulle vara snälla och glada:)

the Fly sa...

Spagettiorganisation - jag måste kolla upp det. Spontant låter det på namet som guerilla business som Zentropa Management jobbade med ett tag.

Tack för tipset!